"BUKAN SENANG TAPI MUDAH" KALAU KITA MENJAGA ADAB DAN AJKHLAK, PERJALANAN KITA MENUJU ALLAH MENJADI MUDAH.
eBooks, Software and Downloads

Apa Kata Ibnu Taimiyyah

Posted by Nabiha Al-Khalidiy On 6:48 AM 1 comments

Tentang sesiapa yang bersedih terhadap Rasulullah s.a.w:
1. Saidina Abu Bakar mendapati bersedih terhadap Rasulullah s.a.w. mengakibatkan lemah.
2. Tidak bersedih terhadap Rasulullah s.a.w adalah perkara yang disuruh oleh agama.
3. Dengan semata-mata bersedih terhadap pemergian Rasulullah s.a.w. tidak memberi sebarang faedah.
4. Ibnu Taimiyyah mencela sesiapa yang bersedih terhadap baginda Rasullah s.a.w. kerana mengikut pandangannya, kesedihan terhadap baginda adalah sedih terhadap perkara yang telah berlalu dan tidak akan kembali lagi.
5. Apabila Rasulullah s.a.w. wafat, Saidina Abu Bakar tidak bersedih sepertimana beliau sedih ketika bersama Rasulullah s.a.w. di dalam gua Thur.Ini adalah kerana kesedihan terhadap kewafatan Rasulullah s.a.w. tidak memberi sebarang faedah.
6. Sedih Saidina Abu Bakar lebih utama daripada kesedihan Siti Fatimah, kerana kesedihannya terhadap pemergian Rasulullah s.a.w lebih sedikit daripada kesedihan Siti Fatimah.(Fakta ini terdapat di dalam al-Minhaj oleh Ibnu Taimiyyah)

Apakah pandangan Ibnu Taimiyyah di atas bertepatan dengan kehendak syara'? atau ia adalah pandangan Ibnu Taimiyyah yang tidak berasa...untuk menjawab persoalan ini, marilah kita perhatikan fakta-fakta di bawah ini pula...

1. Adakah Rasulullah s.a.w. lemah ketika baginda menangis di saat kematian anakanda baginda Ibrahim...
Daripada Anas bin Malik, telah bersabda Rasulullah s.a.w." sesungguhnya mata ini berair, hati ini sedih, kami tidak akan mengatakan sesuatu yang tidak diredai oleh tuhan kami. sesungguhnya kami amat bersedih dengan perpemergianmu wahai Ibrahim".(Bukhari 1/438,439, Muslim 4/1807)

2. Adakah Rasulullah s.a.w. dan para sahabat lemah ketika mereka bersedih dengan kesyahidan Zaid bin Harithah, Ja'far bin Abi Tali, dan Abdullah bin Rawahah di medan Mu'tah.(Bukhari 1/437,Muslim 2/644)

3. Adakah Rasulullah s.a.w.lemah ketika baginda bersedih dengan peristiwa kematian para Qurra' di Bi'r Ma'unah.Telah diriwayatkan oleh Imam Bukhari daripada Anas, Rasulullah s.a.w. telah membaca qunut selama sebulan ketika para Qurra' dibunuh, Aku tidak pernah melihat baginda teramat sedih seperti ini sebelum ini.(Bukhari 1/437)

Semua peristiwa di atas adalah perkara yang telah berlalu mengikut pandangan Ibnu Taimiyyah dan ianya tidak akan kembali.Apakah Rasullah s.a.w. lemah kerana bersedih terhadap peristiwa yang telah berlalu seperti yang didakwa oleh Ibnu Taimiyyah. Fikirkanlah wahai saudaraku.......

Read More..

Followers

Pautan

Komuniti Blogger Azhari